Anmeldelser

Nu er sommerhus ude, og min nervøsitet indtil videre gjort til skamme. Jeg vågnede fredag morgen til fine anmeldelser i både Berlingske og Politiken – og især Politikens læsning ved Bjørn Bredal er jeg glad for. Han har sådan et fint blik for det vigtige i bogen og læser den meget sensibelt, præcis som jeg ønskede mig. Berlingskes Eva Pohl er lidt mere kritisk og efterlyser som jeg læser det mere konflikt, men lige præcis dét – at lade de små katastrofer i et barneliv være konflikt nok – har jeg arbejdet meget bevidst med i bogen. Desuden skriver anmelderen, at bogen mere er en lang novelle end en roman, og det er jeg direkte uenig i – jeg synes, det er et fattigt syn på romangenren, hvis den partout skal rumme en spændingskurve. Der er dog også flotte ord at hente i Berlingske – fx denne meget fine passage, som jeg synes indfanger bogen godt:

”Med en ung piges syn på sommerlivet, hvor hun selv står på tærsklen til teenageårene, den spirende kropsbevidsthed og den vågnende erotik anslår romanen et tema om samklang mellem landskab og krop. Den har fokus på steder, situationer og sansninger, skildrer på én gang et hjørne af dansk kulturhistorie og tegner et portræt af en pige på vej til at blive kvinde.”

Hvor Berlingske giver tre stjerner, giver Politiken fire hjerter. Bredal skriver blandt andet, at ”Trudsø lykkes med at fortælle en både personlig og universel historie” og at jeg ”skriver enkelt, ukunstlet og præcist”. Til slut skriver han denne passage, som jeg er meget glad for i sin helhed – både fordi den er så fint skrevet fra Bredals pen, men også fordi den har blik for stedet, som jeg jo uvægerligt interesserer mig meget for: ”Amalie Laulund Trudsø debuterede med Koordinater, som dyrkede de københavnske steder og lagde byens geografi ud i et ungt kvindesind. Med Sommerhus gør hun et lignende greb, skriver stedsspecifikt eller som billedkunstnerne siger: in situ. Det virker, stedernes ånder arbejder med og giver deres særlige geografi til den roman om at komme til køn og alder, som Sommerhus jo egentlig er. Et pigesind på landet, et kvindesind i byen, a flat in town and a house in the country, som Oscar Wilde foreskriver. Sådan ligger landet hos Amalie Laulund Trudsø, og det skal være spændende at følge hende videre ud i verden”. Desuden sammenligner han Sommerhus med Sommerbogen af Tove Jansson, og dét er jeg ellevild med! Sidste anmeldelse indtil videre kom i morges i Ekstra Bladet, som giver bogen 5 stjerner. Det er en kort, men meget fornem anmeldelse, hvor der blandt andet står om fortællingen at ”der sker ikke alverden, og alligevel sker alt” og om læsningen, at man ”ender med at ønske, at det aldrig holder op”. Den følelse kender jeg jo fra egne gode læseoplevelser, og jeg tror ikke, jeg kunne ønske mig større ros.

Altså er jeg glad og tilfreds, og læner mig langt om længe roligt tilbage i lænestolen i min receptions-blomsterpyntede, forårsduftende stue...

Her er links til de to anmeldelser: Politiken af Bjørn Bredal og Berlingske af Eva Pohl. Ekstra Bladets anmeldelse "Da solen altid skinnede" af Camilla Lærke Mors er endnu ikke på nettet.


© Amalie Laulund Trudsø // 2015